EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Factorii modelatori ai valorilor calculate ale Testului Student in cazul unei regresii liniare cu trei variabile explicative

Florin Pavelescu ()

Working Papers of Macroeconomic Modelling Seminar from Institute for Economic Forecasting

Abstract: Pornind de la lucrările şi articolele publicate anterior de către autor, în această lucrare sunt investigate o serie de specificităţi ale valorilor calculate ale Testului Student în cazul regresiei liniare cu trei variabile explicative. În acest context, se relevă faptul că valenţele cognitive ale respectivului model de regresie nu se reduc numai la o interpretare adecvată a semnificaţiei parametrilor estimaţi în cazul unor modele de tipul funcţiei de producţie Cobb- Douglas cu randamente non-constante şi progres tehnic neîncorporat, funcţiei de producţie Kmenta sau modelului de corectare a erorii, ci şi la o mai bună înţelegere a efectului pe care sporirea numărului de variabile explicative le are asupra creşterii complexităţii fenomenului colinearităţii. Este de notat că, în această lucrare, se defineşte colinearitatea ca fiind neîndeplinirea condiţiei de ortogonalitate între variabilele explicative. Astfel, se aduc argumente în favoarea ideii că variabilele explicative pot fi ordonate nu numai din punctul de vedere al intensităţii corelaţiei cu variabila rezultativă, ci şi al gradului de colinearitate indus de respectivele variabile în ecuaţia de regresie. De asemenea, se arată că fenomenul colinearităţii între două variabile explicative se manifestă nu numai în raport cu variabila rezultativă, ci şi în raport de o terţă variabilă explicativă. În funcţie de tipul de colinearitate dintre primele două variabile explicative generatoare de colinearitate în raport cu cea de a treia se pot identifica variantele regresiei liniare cu trei variabile explicative, respectiv “varianta ordonată” şi “varianta haotică”. Pe de altă parte, se demonstrează că valoarea calculată a testului Student este influenţată în mod explicit de rădăcina pătrată a factorului de inflamare a dispersiei erorilor (VIF) al variabilelor explicative analizate.

Keywords: Testul Student; Rangul variabilelor explicative; Ordinul generatorilor de colinearitate; Factorul de inflamare a dispersiei erorilor şi toleranţa (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: C13 C20 C51 C52 (search for similar items in EconPapers)
Pages: 16 pages
Date: 2013-09
References: Add references at CitEc
Citations: View citations in EconPapers (1) Track citations by RSS feed

Downloads: (external link)
ftp://www.ipe.ro/RePEc/WorkingPapers/cs26_3.pdf (application/pdf)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:rjr:wpmems:132603

Access Statistics for this paper

More papers in Working Papers of Macroeconomic Modelling Seminar from Institute for Economic Forecasting Contact information at EDIRC.
Bibliographic data for series maintained by Corina Saman ().

 
Page updated 2020-07-29
Handle: RePEc:rjr:wpmems:132603