EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Türkiye Ve OECD Ülkeleri’nin Temel Makroekonomik Göstergeler Açısından Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri İle Karşılaştırılması

Betül ALTAY Topcu () and Burcu Oralhan

Journal of Academic Value Studies, 2019, vol. 3, issue 14, 260-277

Abstract: Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, belirli kriterlerin ikili karşılaştırmalarının esas alındığı ve en doğru kararın verilmesine sayısal verilerle yardımcı olan yöntemlerdir. Bu yöntemler, teorik gelişimi ile birlikte pratik uygulamaları açısından da karar analizi alanında çok hızlı bir gelişme göstermektedir ve geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında ekonomik açıdan durumunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla temel makroekonomik göstergeler olan KBGSYİH, büyüme hızı, enflasyon oranı, ihracat, ithalat ve istihdam oranı gibi kriterler dikkate alınmıştır. Çalışma Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinin ekonomik veriler ile uygulanabilirliğinin ortaya konulması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede organizasyonların kriterler bazında ikili karşılaştırmalarına yer veren ELECTRE ve TOPSIS yöntemleri araştırmada kullanılmıştır. Bu yöntemlerle, Türkiye ve diğer OECD ülkelerinin ekonomik performansları karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ayrıca, bu kriterler açısından Türkiye’nin OECD ülkeleri arasındaki yerinin belirlenmesi, ekonomik performans açısından üstünlükleri ve yetersizliklerinin ortaya konulması ve buna yönelik uygun ekonomi politikalarının uygulanması açısından önem arz etmektedir.

Keywords: Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri; ELECTRE; TOPSIS; Ekonomik Performans. (search for similar items in EconPapers)
Date: 2019
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&ma ... 60-277.pdf&key=38415 (text/html)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:14:p:260-277

DOI: 10.13934/1999.393

Access Statistics for this article

More articles in Journal of Academic Value Studies from Journal of Academic Value Studies
Bibliographic data for series maintained by Ä°brahim Halil Sugozu ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:14:p:260-277