EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

Marshall - Lerner Koşulu ve J Eğrisi Hipotezinin Geçerliliği: Farklı Gelir Gurubu Ülkeleri İçin Karşılaştırmalı Bir Analiz

Hüseyin Uslu ()

Journal of Academic Value Studies, 2019, vol. 4, issue 20, 550-561

Abstract: Dış ticaret yaparak gelir elde edip, ekonomik büyümelerini artırmak ve kalkınmak bütün ülkelerin öncelikli hedeflerindendir. Ancak ülkeler dış ticaretten her zaman kazançlı çıkamamakta, dış ticaret açığı verebilmektedirler. Dış ticaret açığı, cari işlemler açığının da temel nedeni olup, ülkeleri ekonomik krize sürükleme riski vardır. Bu nedenle ülkelerin dış ticaret dengelerinin belirleyicilerinin ve sürdürülebilirliğinin sıklıkla analiz edilmesinde yarar vardır. Bu çalışmada reel efektif döviz kuru, yurtiçi milli gelir düzeyi ve dünya milli gelir düzeyinin dış ticaret dengesi üzerindeki etkileri, farklı gelir guruplarında yer alan 80 ülkenin, 1960-2016 dönemi verileri kullanılarak panel veri analizi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda; yüksek gelirli ülkeler haricindeki ülkelere Marshall–Lerner koşulunun geçerli olduğu, dolayısıyla bu ülkelerde döviz kurunun, dış ticaret dengesini iyileştirici bir politika aracı olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. J Eğrisi hipotezinin, sadece yüksek gelirli ülkelerde, zayıf biçimde geçerli olduğu görülmüştür.

Keywords: Marshall-Lerner Koşulu; J Hipotezi; Dış Ticaret Dengesi; Reel Efektif Döviz Kuru. (search for similar items in EconPapers)
Date: 2019
References: Add references at CitEc
Citations:

Downloads: (external link)
https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&ma ... RSHALL.pdf&key=38678 (text/html)

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:atj:journl:v:4:y:2019:i:20:p:550-561

DOI: 10.13934/1999.393

Access Statistics for this article

More articles in Journal of Academic Value Studies from Journal of Academic Value Studies
Bibliographic data for series maintained by İbrahim Halil Sugozu ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:atj:journl:v:4:y:2019:i:20:p:550-561