51% de muzică autohtonă: imperativ cultural și normă juridică pentru dezvoltarea industriei muzicale din Republica Moldova
Iurie Badicu
Intellectus, 2022, issue 1, 33-40
Abstract:
Industria muzicală din Republica Moldova se află la proximitatea industriei muzicale globale, având probleme și perspective asemănătoare. Funcţionarea eficientă a industriilor muzicale autohtone ale statelor europene devine actuală și tot mai evidentă în abordările teoretice și practice ale cercetătorilor, muzicienilor, precum și ale entităţilor economice din domeniu. În acest sens, industriile muzicale locale au parcurs, în ultimii 30 de ani, trasee asemănătoare și oscilatorii, cu numeroase provocări și puţine oportunităţi pe dimensiunea autohtonă. Astfel, industria muzicală din Republica Moldova cedează, din punct de vedere structural, funcţional și tendenţional, dimensiunilor străine: occidentale și est-europene. În aceste circumstanţe, se impune necesitatea reabilitării producerii, distribuţiei și consumului în industria muzicală din Republica Moldova prin valorizarea și valorificarea producţiei muzicale autohtone. Pandemia, digitalizarea forţată și contextul extern macroeconomic, precum și cel politico-militar, ne impun actualizări și racordări la contemporaneitate. De aceea, activitatea muzicală în graniţele reglementate de un stat trebuie să-și măsoare și să-și aprecieze potenţialul propriu, în vederea aplicării unor norme juridice adecvate. Implicarea guvernamentală și parlamentară, în acest sens, constă în actualizarea aspectelor ce vizează: producţia muzicală autohtonă (Legea RM nr.139/2010); tarifele minime ale remuneraţiei de autor (Hotărârea Guvernului RM, nr. 641/2001) și 51% -- cota minimă de valorificare (Legea RM nr. 174/2018).
Keywords: industria muzicală autohtonă; producţia muzicală autohtonă; cota de valorifi care a muzicii moldovenești de minimum 51%; valorizare; valorifi care. (search for similar items in EconPapers)
Date: 2022
References: Add references at CitEc
Citations:
Downloads: (external link)
https://agepi.gov.md/sites/default/files/intellectus/Intellectus_1_2022_33.pdf (application/pdf)
Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.
Export reference: BibTeX
RIS (EndNote, ProCite, RefMan)
HTML/Text
Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:awf:journl:y:2022:i:1:p:33-40
DOI: 10.56329/1810-7087.22.1.03
Access Statistics for this article
More articles in Intellectus from State Agency on Intellectual Property (AGEPI)
Bibliographic data for series maintained by AGEPI ().