EconPapers    
Economics at your fingertips  
 

The New Keynesian Phillips Curve: In Search of Improvements for Adaptation to the Turkish Economy

Aysegul Çorakcı Eruygur

Ekonomik Yaklasim, 2011, vol. 22, issue 79, 1-20

Abstract: This paper provides a survey of the vast literature on the New Keynesian Phillips Curve (NKPC) by attempting to give a complete picture of the many disagreements surrounding the NKPC from both a theoretical and an empirical perspective. A few NKPC studies that are applied to Turkish data provide mixed evidence on the validity of this curve for the Turkish economy. The NKPC models employed in the Turkish literature do not account for one or more key structural features of the Turkish economy and thereby give rise to the reported conflicting results. These studies employ different modeling approaches especially when open economy factors are introduced. The NKPC model for the Turkish economy should combine imported intermediate goods with incomplete exchange rate pass through in import prices. The incomplete pass through assumption allows one to model import pricing decisions and the inclusion of imported intermediate inputs to the production function reflects an empirical regularity for the Turkish economy. In Turkey most of goods imported by Turkey are at the intermediate level and constitute a large fraction of the costs of the industry.

Keywords: New Keynesian Phillips Curve (NKPC); Inflation; Open economy; Law of One Price; Exchange Rate Pass-Through. (search for similar items in EconPapers)
JEL-codes: E30 E31 F41 (search for similar items in EconPapers)
Date: 2011
Note: [Turkish Title] Yeni Keynesyen Phillips Eğrisi: Türkiye Ekonomisine Uyarlama için Bir Geliştirme Arayışı [Turkish Abstract] Bu makalede oldukça geniş olan Yeni Keynesgil Phillips Eğrisi literatürü; hem teorik hem de ampirik açıdan bir çok tartışmayı gözler önüne serecek biçimde incelenmiştir. Yeni Keynesgil Phillips Eğrisi’nin Türkiye uygulamaları bu eğrinin Türkiye’ye uygulanabilirliği ve geçerliliğiyle ilgili oldukça çelişkili sonuçlar vermektedir. Bu çelişkili sonuçlar özellikle, bu çalışmalarda Türkiye’nin önemli yapısal özelliklerinin göz ardı edilmesine ve açık ekonomiyi tanımlayan etmenlerin Yeni Keynesgil Phillips Eğrisi’ne dahil ediliş şekline göre oluşan farklı model yapılarına atfedilmiştir. Türkiye’ye uygulanacak bir Yeni Keynesgil Phillips Eğrisi modelinde, ithal ara malları içeren bir üretim fonksiyonu, ithal mallarda tamolmayan döviz kuru geçişkenliği ile birleştirilmelidir. Ampirik bulgular ithal malı fiyatlarına kur geçişkenliğinin tam olmadığını gösterdikleri halde; Türkiye için yapılmış çalışmaların hiçbirinde bu özelliğe yer verilmemiş ve dolayısıyla da ithal malı fiyatlama kararı modellenememiştir. Bunun yanı sıra, Türkiye’ye uygulanan Yeni Keynesgil Phillips Eğrisi modellerinde üretim sadece emeğin üretim faktörü olduğu doğrusal Cobb-Douglas fonksiyonu kullanılarak modellenmiştir. Halbuki Türkiye’ye ithal edilen malların çoğu ara malı düzeyindedir ve endüstrilerin üretim maliyetlerinin temelini de yine bu girdilere yapılan harcamalar oluşturmaktadır. [Turkish Keywords] Yeni Keynesgil Phillips Eğrisi, Enflasyon, Açık Ekonomi, Tek Fiyat Yasası, Döviz Kuru Geçişkenliği.
References: Add references at CitEc
Citations: View citations in EconPapers (1)

Downloads: (external link)
http://dx.doi.org/10.5455/ey.20026 (application/pdf)
No restriction for articles.

Related works:
This item may be available elsewhere in EconPapers: Search for items with the same title.

Export reference: BibTeX RIS (EndNote, ProCite, RefMan) HTML/Text

Persistent link: https://EconPapers.repec.org/RePEc:eyd:eyjrnl:v:22:y:2011:i:79:p:1-20

Access Statistics for this article

Ekonomik Yaklasim is currently edited by Ozan Eruygur

More articles in Ekonomik Yaklasim from Ekonomik Yaklasim Association
Bibliographic data for series maintained by Ozan Eruygur ().

 
Page updated 2025-03-19
Handle: RePEc:eyd:eyjrnl:v:22:y:2011:i:79:p:1-20